Presskontakt

Karin Ervelin
Mobil: +46 (0) 730 51 80 58
Hemsida: http://www.ravarna-i-raby.se
E-post: skriv@ravarna-i-raby.se

 

Sista säsongen på ekogården
- Att producera bra mat lokalt är verkligen ett sätt att förändra världen! Det menar Karin Ervelin och Max Nordström, regissörer till den kommande dokumentärfilmen ”Rävarna i Råby”.

Filmen handlar om Disa och Tommy som drivit en ekologisk produktion sedan 1986 och nu tvingas lägga ner för att bonden som de arrenderat av tar tillbaka marken till sitt konventionella jordbruk.
- Vi har följt en odlingssäsong på gården, berättar Max, och vill genom det berätta historien om Disa och Tommys livsverk, förmedla hur deras liv förändras av att de tvingas avsluta odlingen på det här sättet. Men också som ett inlägg i miljödebatten, genom att visa hur sorgligt det är att biologisk mångfald får stå tillbaka före storskalig kemikalie-baserad produktion, fortsätter han.

Och situationen är på intet sätt ovanlig. Under lång tid har kemikalie-användningen ökat i många länder och mycket mark går förlorad när den besprutas och odlas intensivt.
- Detta odlingssystem är hållbart i några år, sen är marken obrukbar. Då har alla näringsämnen försvunnit och ekosystemen är helt förstörda, säger Karin och fortsätter;
- I Sverige är det här också ett problem, särskilt i Skåne där de konventionella storjordbruken dominerar och odlar monokulturer med alldeles för mycket kemikalier.

Max och Karin är båda aktiva i odlingsnätverket Mykorrhiza, som jobbar aktivt för att främja en småskalig och lokal matproduktion, som är både socialt, hälsomässigt och miljömässigt hållbar. De har samarbetat med filmkollektivet RåFILM för att producera filmen.
- Det finns ju fortfarande mark som inte är besprutad och där odlingen främjar den biologiska mångfalden, berättar Karin. Disa och Tommy har vårdat sin mark i årtionden och främjat djur och växter i sin omgivning. Här bygger odlingen på ett samarbete med naturen istället för att försöka styra den, det är mycket mer hållbart i längden och något alla jordbrukare bör sträva efter!

- Och det är så viktigt om vi vill ha någon natur att samarbeta med över huvud taget i framtiden! avslutar de båda.

Filmen har världspremiär den 14 juni 2012!
Trailern kan ses här: http://www.ravarna-i-raby.se

 

Läs mer om Mykorrhiza
http://www.mykorrhiza.se/

Mer om RåFILM
http://www.rafilm.se